Den Gamle

Fra Metapedia
Hopp til: navigasjon, søk
En reklamebanner for konkurransen.

Den Gamle var navnet på en identitær skrivekonkurranse lansert av Wodinaz, fra bloggportalen Motpol. Et 9 500 år gammelt grantre fra Fulufjällen i Dalarna var valgt som tekstmotiv. Motpol gav en premie på 9 500,- for vinnerverket.

Konkurransen ble avsluttet 31. januar 2010, og vinneren ble bloggeren Nilrik med bidraget Hälsningar från Den gamle.

Beskrivelse fra bloggen Wodinaz

Den Gamle — En identitär skrivartävling. Vinn 9500kr!

Under 1960- och 1970-talen talade ibland liberaler och liknande om implicit ateism och implicita ateister och gav barnen som exempel. Idag finns det tydliga tecken på att det omvända gäller: moderna människor är nog mer implicita teister än ateister. Är detta av godo? Inte enbart, eftersom den moderna andligheten varken är ordnad eller rotad och den tar sig därför ibland uttryck i att avskyvärda sekter exploaterar vilsna människor och därtill har vi fått New Age-dravel på halsen med kristallterapi och allt vad det innebär. Wodinaz anser emellertid att det goda i den växande implicita teismen överväger det onda, eftersom seriösa människor har en inre längtan efter struktur. För de flesta implicita teistiska nordbor så representeras Gud av naturen och då inte minst av trädet. Ty trädet skapar förutsättningen för vår existens, det producerar syre och näringsämnen, det drar upp vatten från underjorden och skyddar oss från gifter; det är hem åt miljoner och åter miljoner insekter och andra arter, vilka förutan vi aldrig skulle kunna vare sig leva eller ens ha uppstått. Träden skulle klara sig bra utan de flesta organismer men nästan inget intressant skulle leva på jorden, vore det inte för träden. Trä har alltid varit och är fortfarande en av våra viktigaste naturtillgångar. Trädets obegränsade skönhet, generositet, livsbringande och skyddande förmågor gör det lätt att låta det representera det gudomliga. Så har givetvis också skett i åtskilliga religioner. Omvänt så gäller det att i litteraturen har förfallna träd representerat ondska och korruption; därför att en neutral varelse litterärt sett svårligen kan deformeras till något gott eller något ont, ett till ondska deformerat träd är däremot ett fall från godheten, vilket inalles blir dubbelt så ont. Om läsaren skulle ta och fantisera lite om himlen: Hur ser det ut där? Om läsaren aboslut inte vill ha något med det gudomliga att göra så frågar vi istället: Hur ser din drömby eller drömstad ut? Wodinaz vågar påstå att i båda dessa visioner så förekommer ett och annat träd.

För ett tag sedan upptäcktes en uråldrig individ uppe på Fulufjällen i Dalarna, en gran, som visade sig vara 9500 år gammal — det hittillsvarande äldsta upptäckta trädet på jorden. Det betyder alltså att granen har stått där sedan inlandsisen drog sig tillbaka och därmed är det inte särskilt troligt att de hittar (betydligt) äldre träd, åtminstone inte i Nordeuropa. Trädet representerar även begynnelsen och, eftersom den identitära rörelsen ännu befinner sig i sin, vad vore väl lämpligare än att välja den ifrågavarande gammelgranen som tema? Den Förste. För att sparka igång lite identitär konstverksamhet utfäster nu de bistra damerna och herrarna bakom MotPol.nu en belöning om 9500kr till den som som skriver det bästa och skönaste verket med den uråldrige granen som tema. Noveller, romaner, dikter, poesi är de tillåtna konstformerna. Skicka in era alster till Motpols redaktion, eller till Wodinaz (se under kontakt) senast den 2010-Jan-31. Märk mejlen med “Den gamle — en identitär skrivartävling” i subject-fältet så att inget hamnar i spamkorgen. Det går självfallet alldeles utmärkt att skriva under pseudonym; Wodinaz sparar aldrig mer information än vad nöden kräver — alltså kommer endast era bidrag med namn/pseudonym samt epostadress sparas tills det att vinnaren utsetts.

Rättigheterna för att publicera vinnarbidraget i tryck tillfaller Nordiska Förlaget.

Eksterne lenker