Forum Europa

Fra Metapedia
Hopp til: navigasjon, søk
Forum Europa.

Forum Europa er en uavhengig portal som driver europeisk folkeopplysning. Forum Europa arrangerer også egne studiesirkler og forelesninger. Folkeopplysningsprosjektet ble grunnlagt i 2011 og har siden oppstart drevet aktiv folkeopplysning først og fremst i Skandinavia.

Hensiktsforklaring

Forum Europa är en oberoende portal för europeisk folkbildning. Forum Europa arrangerar även själv egna studiecirklar samt föreläsningar. Folkbildningsprojektet grundades år 2011 och har sedan dess aktivt stimulerat folkbildningen i framförallt Skandinavien.

Vision
Forum Europas vision är att bli plattformen för ny folkbildningsverksamhet i Europa. I samarbete med organisationer, grupper och rörelser söker vi etablera samverkan och stärka banden för att överskådligt se gemensamma nämnare och intresseområden.

Forum Europa söker hålla en god folkbildningsnivå och hög kvalité på de studiecirklar och föreläsningar vi, i egen regi, lanserar. Våra föreläsningar, studiecirklar och kurser är öppna för alla och vi försöker se till att eventuella kostnader för deltagande är inom rimlighetens ramar. Samtidigt vill vi stödja andra organisationers folkbildningsverksamhet och ge plats för att upplysa om denna.

Forum Europa är religiöst och politiskt obundet och bygger på en demokratisk plattform.

Folkbildning
Folkbildning är en nordisk form av bildning som sedan 100 år tillbaka använts av framförallt folkrörelserna och folkhögskolorna. Formen har även spridit sig i norra Europa och återfinns där i snarlika former – framförallt buren av den ideella sektorn.

Folkbildning utgår från att alla som deltar i verksamheten har möjligheten, utifrån egna erfarenheter och åsikter, utbyta tankar och reflektioner kring det ämne som verksamheten utgår från. Alla som deltar har rätt att uttrycka sig och respekteras för sin åsikt. Det är ledaren för verksamheten (att observera: ej lärare utan likvärdig deltagare) som håller gruppen fokuserad på ämnesområdet och ser till att alla får komma till tals.

Till skillnad från skolan erbjuder folkbildningen en möjlighet för individen att bilda sig en egen uppfattning utifrån den gemensamma kunskap som gruppen besitter – och som gruppens medlemmar gemensamt skapar genom att diskutera tillsammans.

— Forum Europa [1]

Referanser


Eksterne lenker